Zelf naanbrood maken doe je zo

07 oktober 2022 · door Tara

Waar de Italianen wereldberoemd zijn om hun pizza’s, zijn de Indiërs dat met hun naanbrood. Deze knapperige platte broodjes, kun je de hele dag door eten. Als tussendoortje met een lekkere dip, als broodje bij je soep en bij die geurende Indiase curry natuurlijk. Naanbrood maken is heel gemakkelijk; hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

De herkomst van naanbrood

Eigenlijk zijn de naanbroden helemaal niet bedacht door de Indiërs, maar door de Mongolen. Die brachten het mee uit Perzië en introduceerden het aan de Noord Indiërs. Het grappige is; dat “naan” in het Perzisch “brood” betekent. In het noorden van India, in de Punjab regio, wordt naan gebakken in een tandoor; een traditionele oven gemaakt van klei. Naanbroodjes worden in India eigenlijk overal bij gegeten. Gewoon, als plat broodje, bij de hoofdmaaltijd, of gevuld met vlees, aardappelen of Indiase kaas.

Basis naanbrood zelf maken

Zelf naanbroodjes maken kost weinig tijd en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Als je ze eenmaal een keer gemaakt hebt, ga je ze dan ook vast vaker bakken. Veel lekkerder dan kant-en-klaar uit de supermarkt en je steelt er ook nog eens de show mee. Een basis naanbrood recept is het volgende:

  • 400 gram bloem
  • 125 milliliter lauw water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepeltje suiker
  • 1 theelepeltje zout
  • 175 gram Griekse yoghurt
  • 50 gram gesmolten boter

Voor het deeg mix je bovenstaande ingrediënten door elkaar tot een beetje plakkerig deeg. Hierna kun je een uurtje niets doen, want het deeg moet rijzen. Zet het weg in een kom met een natte theedoek erover en na een uur is je deeg twee keer zo groot. Nu verdeel je het in 8 gelijke stukken en druk je de stukken tot een ronde, platte, vorm. Alleen nog even aan beide zijden goudbruin bakken in de koekenpan en klaar zijn je broodjes.

Wat eet je bij naanbrood?

Naanbrood beleggen kan, net als ander brood, overal mee. Je kunt ze ook vullen met kaas, tomaat en pesto en er een smeuïge tosti van maken in de panini pan bijvoorbeeld. Of je gebruikt ze bij de borrel, net als toastjes, samen met een romige hummus of guacamole. Bij een warme maaltijd is naan het lekkerst wanneer je een gerecht eet met een rijke saus. Dat kan dus net zo goed een frisse tzatziki zijn als een lekker  Belgisch stoofpotje.

Naanbrood en een dieet

Je kunt naan zo rijkelijk beleggen als je wilt, maar wanneer je op je calorieën inname let, is naan ook lekker wanneer je er enkel een beetje olijfolie of gebakken knoflook overheen strooit. Een ander idee is om de naan te gebruiken als vervanger voor aardappelen of pasta bij je maaltijd. Wanneer je de bloem vervangt door bijvoorbeeld speltmeel of volkorenmeel, past naanbrood prima in een gezond voedingspatroon.

Ben je benieuwd of jouw bakker ook naanbrood bakt en verkoopt? Ga dan eens langs en informeer bij een bakker uit je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Brood