Wie smult er niet van een sneetje rozijnenbrood? Deze zoete broodvariant eten we vooral wanneer we uitgebreid willen ontbijten, lunchen of brunchen, bijvoorbeeld. Het lekkerst is een rozijnenbrood direct uit de oven, maar hoe maak je rozijnenbrood eigenlijk? Wil je zelf eens een keer een rozijnenbrood bakken? Lees dan verder in deze blog hoe je zelf het lekkerste rozijnenbrood kunt maken.
Wat is rozijnenbrood?
Rozijnenbrood is een luxere broodsoort gevuld met, de naam zegt het al, rozijnen of krenten. Het deeg lijkt een beetje op brioche-achtig deeg en is wat zoeter van smaak dan gewoon witbrood of bruinbrood. De zoete smaak komt niet alleen door het toevoegen van de rozijntjes, maar ook omdat er suiker of honing aan het deeg wordt toegevoegd. In Vlaanderen is rozijnenbrood ook bekend onder de naam: kramiek of kramiekske en werd van oorsprong gebakken voor feesten.
Hoe maak je rozijnenbrood?
Er zijn verschillende manieren om zelf een rozijnenbrood te bakken. Met een rozijnenbrood recept waar lekker veel eieren en melk in zit, krijg je die heerlijke volle smaak van kramiek. We geven je hier een basisrecept voor een klassiek kramiekbrood:
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 100 gram ongezouten roomboter
- 4 eieren
- ¼ liter lauwe melk, of op kamertemperatuur
- 300 gram rozijnen
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
- 25 gram verse gist
- 1 doosje parelsuiker (om mee te garneren)
Bereiding:
- Meng de bloem met de rozijnen in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
- Meng de gist met de lauwe melk en giet dit in het kuiltje van de bloem met rozijnen.
- Kluts 3 eieren en giet dit ook bij de bloem.
- Voeg de suiker, het zout en de boter toe en kneed het deeg tot het een glad en licht plakkerig mengsel is.
- Dek de kom met het deeg nu af met een vochtige theedoek en zet het een half uur weg om te rijzen.
- Vet een bakvorm in met boter en bestuif met een laagje bloem. Giet het deeg nu in de bakvorm en laat het opnieuw een half uur rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bestrijk het brood met het laatste geklutste ei en versier met parelsuiker.
- Bak het brood in 45 minuten gaar in de oven.
Wil je variëren met de smaak? Voeg dan eens stukjes gedroogde pruimen of abrikozen toe, gehakte noten, 2 theelepels kaneel en chocoladedruppels. Voor een glutenvrij rozijnenbrood vervang je de bloem door havermeel, amandelmeel of boekweitmeel.
Is rozijnenbrood gezond?
Een sneetje rozijnenbrood per dag past prima in een gevarieerd voedingspatroon. Rozijnen bevatten vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Maar je volkorenboterham vervangen door rozijnenbrood is geen goed idee. Dit komt door de hoeveelheid roomboter en suiker. Wat je wel kunt doen, is het rozijnenbrood gezonder maken door de bloem te vervangen door volkorenbloem en de suiker door honing te vervangen, bijvoorbeeld. Zo krijg je een volkoren rozijnenbrood, waardoor je toch veel vezels binnenkrijgt.
Wil je ook zo’n lekker rozijnenbrood eten, maar heb je geen tijd om zelf te bakken? Loop dan eens binnen bij een bakker in de buurt voor een versgebakken rozijnenbrood. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.