De eerste maandag na Driekoningen wordt in België traditiegetrouw gevierd met worstenbroodjes. Vooral in Antwerpen liggen de vitrines van de bakkers vol met deze versgebakken broodjes. In de vorm van mini worstenbroodjes zijn worstenbroodjes ook een ideale traktatie als snack om uit te delen. Lijkt het je leuk om zelf ook een keer worstenbroodjes te maken? Lees dan in deze blog welk deeg je het beste kunt gebruiken voor worstenbroodjes.
De traditie van het worstenbroodje
Zowel in Nederland als in Vlaanderen zijn worstenbroodjes een populaire snack. In het Nederlandse Brabant worden de geliefde broodjes gebakken met brooddeeg en traditioneel gegeten tijdens de laatste 3 dagen van carnaval en na de nachtmis met kerst. Vlamingen, en dan met name in de regio Antwerpen, eten het worstenbroodje traditiegetrouw op Verloren Maandag. In België worden worstenbroodjes niet in brooddeeg, maar juist vaker gebakken met bladerdeeg.
Welk deeg gebruik je voor worstenbroodjes?
Of je nu mini worstenbroodjes wilt maken of grote worstenbroodjes gaat maken; je kunt altijd kiezen uit verschillende soorten vulling en deeg voor je worstenbroodjes. Bak je samen met je kinderen of heb je weinig tijd? Dan is het handig om makkelijke worstenbroodjes te maken. In dat geval kies je voor de klassieke worstenbroodjes in bladerdeeg. Dat gaat als volgt:
Ingrediënten:
- 1 pakje bladerdeeg
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 2 eieren
- ½ kilo gemengd gehakt
- peper en zout
- Klein beetje bloem
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snipper de sjalot en de knoflook en meng dit samen met 1 ei door het gehakt. Voeg naar smaak peper en zout toe aan het gehakt.
- Rol 8 worstjes van het gehakt zo lang als een plakje bladerdeeg.
- Bestuif het werkblad met een beetje bloem en leg 8 plakjes bladerdeeg klaar. Wacht kort totdat ze ontdooid zijn.
- Rol het bladerdeeg rond de worstjes en vouw de zijkanten dicht.
- Scheid nu de eidooier van het eiwit van het overgebleven ei en bestrijk de worstenbroodjes met het eigeel.
- Leg een vel bakpapier op een rooster in de oven en bak de worstenbroodjes in 25 minuten gaar.
Naast peper en zout kun je het gehakt ook kruiden met gehaktkruiden die je lekker vindt. Serveer je broodjes met mosterd, ketchup of currysaus naar wens. Eet je niet alle worstenbroodjes in één keer op? Laat ze dan helemaal afkoelen en bewaar ze in een afgesloten plastic zakje in de vriezer. Op die manier kun je ze tot wel 3 maanden in het vriesvak bewaren. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Dan kun je de worstenbroodjes ook vullen met knakworsten of frikandellen en hoef je helemaal geen gehakt te mengen. Denk er dan wel aan dat je broodjes al in een minuut of 10 zijn opgewarmd.
Wil je meer tips, inspiratie en ideeën over smakelijke worstenbroodjes? Vraag dan eens aan een bakker in de buurt hoe hij de lekkerste worstenbroodjes bakt. Je vindt een bakker in de buurt door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.