Zelf brood bakken kan in de airfryer of met een broodbakmachine. Maar niet iedereen heeft zoveel ruimte op het aanrecht voor extra apparaten. Gelukkig kun je, net als de bakker, ook brood bakken in de oven. Zo kun je zelf thuis je brood bakken zonder broodverbeteraar en zelfs zonder bakvorm. Hoe werkt dat bakken in de oven en hoe lang moet je brood eigenlijk bakken in de oven? Je leest het allemaal in deze blog.
Waarom zou je je eigen brood bakken?
Door je eigen brood te maken, kun je kiezen voor ingrediënten die jij het lekkerst vindt. Misschien hou jij wel van dadels in je brood, of ben je verzot op brood met hazelnoten. Ook kun je ervoor kiezen om enkel biologische ingrediënten te gebruiken of rekening houden met dieetwensen bijvoorbeeld. Ook niet onbelangrijk is dat je met zelfgebakken brood altijd over kraakvers brood beschikt en je huis gaat er nog lekker van ruiken ook. Het leuke van alles is dat het helemaal niet moeilijk is. Met een goed basisrecept bak jij straks ook de lekkerste broden in de oven.
Hoe lang moet brood bakken in de oven?
Wanneer je brood gaat bakken in de oven, moet je de temperatuur afstemmen op het soort brood dat je bakt. Als vuistregel kun je hierbij het volgende aanhouden:
- Compact brood: Stevige broodsoorten zoals volkorenbrood of zuurdesem bak je op hoge temperaturen, zodat het deeg ook goed gaar wordt. Deze broodsoorten mag je dan ook gerust op 230 graden bakken.
- Baguette: Bij een baguette is het de bedoeling dat de korst zo knapperig mogelijk wordt. Hiervoor gebruik je een hoge temperatuur van rond de 250 graden. Zet wel een bakje water in de oven, zodat er stoom ontstaat, waardoor je een mooie korst krijgt.
- Witbrood: Bij witbrood wil je een goudbruine, knapperige korst en zacht deeg van binnen. Dit bereik je door het brood te garen op 200 graden.
- Brioche of suikerbrood: Een brioche en een suikerbrood bevatten suiker. Bij het bakken van deze broodsoorten is het de bedoeling dat je deeg goed gaar wordt, maar geen keiharde korst krijgt. Daarom kies je in dit geval voor een lage temperatuur van 180 graden.
- Notenbrood: Een notenbrood heeft even tijd nodig om goed te garen. Hiervoor kies je dan ook een lagere temperatuur van rond de 190 tot 200 graden.
Zorg altijd dat je de oven al op de juiste temperatuur hebt staan voordat je het brood gaat bakken. Doe je dit niet? Dan staat je brood uiteindelijk te lang in de oven en krijg je een verbrande smaak.
Niet elke oven is hetzelfde
In de praktijk zul je zien dat het soms even uitproberen is. Niet elke oven is hetzelfde en waar je met de ene oven een brood op 200 graden perfect bakt, zul je bij een ander merk oven misschien wel een temperatuur van 220 graden moeten gebruiken. Wil je de exacte temperatuur van je oven meten? Dan kun je gebruikmaken van een oventhermometer. Een alternatief is de temperatuur van het brood te meten met een kernthermometer.
Wil je meer tips over de juiste temperatuur voor het bakken van je eigen brood? Informeer dan eens bij een bakker in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.