Speciale broden

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Het bevat veel essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zoals onder andere koolhydraten voor het leveren van energie en vezels voor een goed functionerende darmen en een verzadigd gevoel. Daarnaast bevat brood ook vitamines die essentieel zijn voor je weerstand, energievoorziening, zenuwstelsel en concentratie. Ook bevat brood natuurlijk mineralen zoals ijzer, jodium, magnesium, fosfor, koper en kalium die belangrijk zijn voor de groei, sterke botten en spieren.

Daarnaast is brood uiteraard ook gewoon lekker en is er een enorme variatie in brood verkrijgbaar. Zo past brood bij elk moment van de dag, van ontbijt tot borrelhapje. Ondanks het gegeven dat brood gezond is, kan of wil niet iedereen brood eten. Denk hierbij aan mensen die een allergie hebben of om een andere reden een dieet volgen. Daarvoor bestaan er verschillende speciale broden, waaronder koolhydraatarm brood, glutenvrij brood, lactosevrij brood en sportbrood. In dit artikel lichten wij deze speciale broden toe. 

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood, ookwel low-carb brood, is brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. De koolhydraten in gewoon brood zijn meestal afkomstig van tarwemeel. In koolhydraatarm brood is een deel van dit tarwemeel vervagen door sojameel en soms ook bonenmeel.  Dit brood bevat minimaal 30 procent minder koolhydraten dan een vergelijkbare broodsoorten. Daarentegen bevat koolhydraatarm brood meer eiwitten, vetten en vezels, welke zorgen voor een meer verzadigend gevoel. Om je stoelgang en spijsvertering te bevorderen worden er gezonde zaden en noten toegevoegd. Het lijnzaad en zonnebloempitten zorgen ervoor dat je goede onverzadigde vetten binnenkrijgt. Met als resultaat dat koolhydraatarm brood ongeveer evenveel calorieën bevat als gewoon brood. Daarnaast heeft koolhydraatarm brood een stevigere structuur en heeft het een andere smaak dan gewoon brood. Ook is koolhydraatarm brood duurder dan gewoon brood.

Koolhydraten zijn een normaal onderdeel van onze voeding, maar wie veel brood, rijst, pasta en aardappelen eet, krijgt er relatief veel van binnen. Bij het volgen van een dieet, bijvoorbeeld het keto dieet of bij diabetes, is het minderen van koolhydraatrijk voedsel van belang. Als je dan toch brood wilt blijven eten, dan is koolhydraatarm brood een aanrader.

Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood

Glutenvrij brood

Glutenvrij brood

Mensen met Coeliakie kunnen enkel glutenvrij eten tot zich nemen. Deze aandoening zorgt ervoor dat de darmen geen gluten kunnen verwerken. Glutenvrij brood biedt voor hen uitkomst. Dit brood wordt namelijk gemaakt van glutenvrije graansoorten, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amarant (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of mais. Andere opties zijn sojameel, kastanjemeel en kikkererwtenmeel. Op de verpakking moet dan ook ‘glutenvrij’ vermeldt staan. Meel van deze graansoorten kan namelijk tijdens de productie of verwerking verontreinigd zijn met glutenbevattende granen. Bij boekweit of haver is dit vaak het geval.

Het Crossed Grain keurmerk geeft je de hoogste zekerheid op een veilig glutenvrij product. Een product met dit keurmerk op de verpakking bevat gegarandeerd minder dan 20 ppm gluten (= 20 mg/kg product). Daarnaast zijn er producten, welke bestaan uit ingrediënten van glutenbevattende granen als tarwe, triticale, rogge, en gerst of hun bestanddelen, die glutenvrij zijn gemaakt. Een voorbeeld van een product uit deze categorie is glutenvrij tarwezetmeel, dat door scheiding van gluten en zetmeel in belangrijke mate van gluten is bevrijd. Hierdoor is het voor mensen die een glutenvrij dieet volgen toch mogelijk om brood te eten.

Lactosevrij brood

De basis ingrediënten van brood zijn water, bloem, gist en zout. Vaak kiezen bakkers ervoor om extra grondstoffen, ookwel broodverbetermiddelen, toe te voegen aan het deeg zodat het brood langer houdbaar blijft. Ook worden deze broodverbetermiddelen gebruikt om het brood luchtiger te maken en de smaak te verbeteren. Veelal zijn dit grondstoffen die in enige vorm melk bevatten, wat een probleem is voor mensen met lactose intolerantie. Zij beschikken over geen of te weinig van het enzym lactase om lactose af te breken in de darmen. Waardoor er bij het eten van lactose darmklachten kunnen ontstaan. Croissants, brioche, melkbrood en luxere broodjes, zoals bolletjes, krentenbrood, rozijnenbrood, koffiebroodje en chocoladebroodjes zijn enkele voorbeelden van broden die doorgaans lactose bevatten. Elk brood dat aan de hand van het traditionele recept op waterbasis is gemaakt, is lactosevrij. Enkele voorbeelden van lactosevrij brood zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood.

Lactosevrij broodLactosevrij brood

SportbroodSportbrood

Sportbrood

Sportbrood is speciaal ontwikkeld om sporters snel van veel energie te voorzien. Dit brood levert een mix van snelle en langzame suikers in een verhouding waardoor sporters op de verschillende momenten tijdens hun sportprestatie koolhydraten toegevoegd krijgen. Sportbrood bevat naast een mix van verschillende zetmeelbronnen, zoals: volkorenmeel en teff - een specifieke graansoort uit Afrika met meer langzaam verteerbare koolhydraten - ook vruchten, zoals bananen, cranberry's en rozijnen. Ook bevat het wortelvezels, lijnzaad, tarwekiemen en zuurdeegpoeder afkomstig uit tarwe en rogge. Kortom het sportbrood is rijk gevuld. Sporters voelen zich langer verzadigd na een vergelijkbare hoeveelheid sportbrood dan gewoon brood.

Bij de bereiding van sportbrood worden geen toegevoegde suikers en kunstmatig vervaardigde stoffen gebruikt. Tevens zorgt de mix van koolhydraten in sportbrood voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit kan de sportprestatie verbeteren. Deze unieke verhouding tussen complexe koolhydraten en enkel- en tweevoudige suikers zal ook voor mensen met een speciaal dieet om medische redenen een uitkomst zijn.

Kortom, er is een enorme variatie in brood verkrijgbaar passend bij verschillende allergieën en diëten. Wil je meer informatie over broden? Kijk dan op onze website of ga langs bij een bakker bij jou in de buurt. 

Brood