Hoe kun je jouw eigen koffiebroodje maken?

04 april 2022 · door Jeroen

Wil jij ook altijd graag iets zoets bij de koffie? Dan zijn smeuïge koffiebroodjes een perfecte keuze en al helemaal wanneer je ze zelf gebakken hebt! Je verrast niet alleen je vrienden met je bak prestatie, maar je huis gaat er ook nog eens heerlijk van ruiken. In dit artikel geven we je verschillende recepten om zelf een koffiebroodje te maken. 

Een koffiebroodje maken doe je zo

Het klassieke recept voor koffiebroodjes is eigenlijk heel simpel. Met kant-en-klaar croissantdeeg, een handje rozijnen en een flinke bak banketbakkersroom, zet je ze in een handomdraai op tafel. Maar er zijn veel meer verschillende varianten met allemaal hun eigen ingrediënten voor het traditionele koffiebroodje. We zochten het lekkerste recept voor koffiebroodjes voor je uit:

  • Hoe maak je een Hollands koffiebroodje?
    Allereerst haal je de benodigde ingrediënten in huis. Voor deze klassieker gebruik je:
    Ingrediënten deeg Ingrediënten room Ingrediënten vulling
    500 gram bloem
    10 gram suiker
    50 gram zachte roomboter
    Een snufje zout
    8 gram gist
    1 ei
    300 ml melk
    500 ml melk
    150 gram suiker
    4 eidooiers
    2 eetlepels bloem
    1 vanillestokje
    100 gram gewelde rozijnen
  • Deeg: Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepele massa en laat het een uur afgedekt staan.
  • Room: Hierna begin je aan de room. Gebruik een scherp mesje om het vanillestokje in de lengte doormidden te snijden en schraap met de punt van het mesje de smeuïge binnenkant eruit. Nu kluts je de eidooiers en de bloem tot een papje. De melk kook je vervolgens, samen met de vanille en suiker op een laag vuur, waarna je het bloemmengsel toevoegt. Zodra de room dik genoeg is, laat je het koud worden in de koelkast.
  • Broodjes: Rol het deeg in een grote rechthoek en besmeer het met de afgekoelde banketbakkersroom. Hierna bestrooi je de room met de gewelde rozijnen en rol je het deeg op. Nu ben je klaar om je koffiebroodjes te snijden. Dit doe je door de rol in plakken van 2 centimeter dik te verdelen. 

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je koffiebroodjes 20 minuten afbakken in een oven op 200 graden. Eet ze vooral warm, dan zijn ze het lekkerst! Bak je liever zonder dierlijke ingrediënten? Dan vervang je de boter door kokosolie, de melk door sojamelk en voor de eieren gebruik je 60 ml platte veganistische kaas per ei, bijvoorbeeld Provamel.

Variëren met de vulling en toppings

Nu je het standaard recept hebt, kun je gaan variëren met de vulling en de topping. Zo kun je bijvoorbeeld nootjes, chocoladesnippers, banaan of gedroogde abrikozen gebruiken i.p.v. rozijnen. De bovenkant kun je bestrijken met glazuur, maar ook jam is een heerlijke toevoeging. Heb je weinig tijd? Probeer dan eens gebruik te maken van bladerdeeg of croissantdeeg en custard als room. Door het bladerdeeg worden je koffiebroodjes wat meer knapperig. Ben je benieuwd naar het geheime ingrediënt van de bakker? Loop eens binnen bij een bakker en vraag er naar. Je vindt een bakker in je buurt via de listings op deze website.

Brood Patisserie