Wat zit er in waldkorn brood?

04 maart 2024 · door Tara

Zowel het Vlaams Instituut Gezond Leven als de Hoge Gezondheidsraad zijn het er roerend over eens: minstens 125 tot 130 gram volle graanproducten per dag dragen bij aan een goede gezondheid. Laten die benodigde vezels nu juist vooral in volkorenbrood zitten. Nu is ons altijd geleerd dat bruin brood meer vezels bevat dan wit brood en daardoor gezonder is. Dit zou betekenen dat het bruine waldkorn brood een gezond brood moet zijn. Wat zit er dan precies in waldkorn brood? We zochten het voor je uit.

Wat is waldkorn brood?

De naam waldkorn doet vermoeden dat we te maken hebben met een Duitse broodvariant gemaakt van bijzondere graansoorten. De letterlijke vertaling betekent namelijk graan uit het woud. Maar waldkorn brood werd in 1989 door een Nederlandse leverancier van bakkerijproducten ontwikkeld met als doel een luchtig, donker en smaakvol meergranenbrood te introduceren. Het is dus een merknaam. Een bakker mag zijn brood hierdoor alleen waldkorn noemen wanneer hij gebruikmaakt van de deegmix van de leverancier.

Wat zit er in waldkorn brood?

Waldkorn heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld en heeft verschillende waldkorn varianten op de markt gebracht. Afhankelijk van de variant bevatten de broden andere graansoorten. We zetten een aantal verschillen op een rij:

  • Waldkorn classic: Dit brood wordt gebakken met 26% tarwebloem, 2,3% volkoren gerstemeel, 1,2% volkoren roggemeel en 20% volkoren tarwemeel. Om het brood een donkere kleur te geven wordt volkoren moutmeel (3,1% tarwe, 0,1% gerst) toegevoegd. Als decoratie wordt het brood bestrooid met zonnebloempitten, havervlokken, lijnzaad en haverkorrels. De classic is een witbrood dat bruin gekleurd wordt.
  • Waldkorn donker volkoren: De volkoren variant bevat 46% volkoren tarwemeel, 4,5% volkoren roggemeel, 2,4% tarwezemelen en voor de decoratie onder andere haverkorrels, lijnzaad en zonnebloempitten. Dit noem je een volkoren meergranenbrood.
  • Waldkorn oude granen:  Een bijzonder waldkorn broodje omdat er graansoorten worden gebruikt die je niet vaak meer tegenkomt: eenkoorn tarwe 6,6%, emmer tarwe 6,6%, volkoren spelt tarwemeel 6,6%, volkoren tarwemeel 18%, volkoren roggemeel 18% en zaden zoals gierst, lijnzaad en zonnebloempitten.

Wanneer de warme bakker de deegmixen koopt, bepaalt hij zelf hoeveel granen, zaden en noten hij toevoegt voor de decoratie. Zo kun je bij de ene warme bakker een waldkorn classic met zonnebloempitten tegenkomen, terwijl de andere bakker pompoenpitten en lijnzaad gebruikt.

De voedingswaarde van waldkorn

Waldkorn brood biedt zoveel verschillende soorten, dat de voedingswaarde ook uiteenloopt. Zo bevat 100 gram waldkorn brood oude granen 369 kcal en 9,7 gram vet, terwijl de classic 379 kcal en 11,5 gram vet bevat per 100 gram. Feit blijft dat het gezondste brood de volkoren variant betreft, omdat hier de meeste voedingsvezels in zitten. Bij waldkorn zijn dit de: donker volkoren, de deluxe en de oude granen.

Ben je benieuwd welke waldkorn varianten jouw bakker in de buurt allemaal bakt? Informeer dan eens bij de dichtstbijzijnde warme bakker die je kunt vinden door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website.

Brood