Wat kun je allemaal vinden bij de Marokkaanse bakker?

01 maart 2022 · door Tara

Mensen zijn gewoontedieren, dat zie je ook terug in ons eetpatroon. Ga je naar de bakker, dan koop je meestal brood wat je al kent. Maar ben je wel eens bij een Marokkaanse bakker naar binnen gelopen? Je vindt er heerlijke lekkernijen, broden en zoetwaren, allemaal vers gebakken volgens Marokkaans recept. Laten we eens kijken wat er allemaal te verkrijgbaar is.

Brood bij de Marokkaanse bakker

Koop je Marokkaans brood, dan is het eerste wat opvalt de vorm. De meeste Marokkaanse broden zijn namelijk kleiner, plat en rond. Dit komt omdat het brood in Marokko gebruikt wordt om mee te eten. Een soort eetbaar bestek. Er zijn verschillende soorten en smaken:

  • Harcha: Deze kleine ronde broodjes worden traditioneel in de pan gebakken en gemaakt met griesmeel. Ze zijn lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Harcha betekent “de ruwe” in het Arabisch. Dat ruwe voel je terug in het griesmeel.
  • Khobz: Dit is het brood wat door iedereen thuis wordt gebakken, het betekent dan ook “brood van het huis”. Khobz heeft vaak een dikke korst en wordt ook gebakken van griesmeel.
  • Batbot: Deze platte broodjes lijken nog het meest op een pitabroodje, maar dan luchtiger. Je bakt ze in de pan en kunt ze vullen met alles wat je wilt. Marokkanen eten de Batbot broodjes vaak als ontbijt gevuld met honing.
  • Msemen: Deze vierkante pannenkoekjes worden in laagjes gebakken en lijken een beetje op chapati pannenkoekjes. De broodjes worden meestal gegeten bij een kopje muntthee en zijn dan belegd met zoete honing. Maar ze zijn ook
  • Baghrir: Dit is de meest luchtige variant Marokkaans brood, wat maar aan 1 kant gebakken wordt. Hierdoor komen er aan de ongebakken kant allemaal gaatjes in het broodje. Doordat je beleg verdwijnt in de gaatjes, krijg je een lekker sponsachtig broodje.

Probeer lekker de verschillende smaken uit en informeer bij je Marokkaanse bakker welke soorten broden hij zelf bakt. Je krijgt er vast een mooi verhaal bij.

Bekende zoetwaren om te trakteren

Naast brood kom je ook heel veel zoete koekjes tegen bij de Marokkaanse bakker. Vooral wanneer de Ramadan voorbij is, genieten hele families van een uitgebreid assortiment zoetigheden. De meest bekende zijn:

  • Ghriba: Ghriba koekjes bakt iedereen op zijn eigen manier. Maar de meeste mensen gebruiken amandelen en/of kokos. Ze zijn lekker zacht van binnen en aan de bovenkant gescheurd. Net als bitterkoekjes.
  • Sfenj: Een donut, maar dan op zijn Marokkaans. De luchtige deeg ringen worden gefrituurd en je eet ze het liefst warm. Ze lijken een beetje op oliebollen, maar dan in een andere vorm. Lekker bestrooid met wat suiker, of gewoon zo.
  • Briwat: Knapperige driehoekige koekjes, gemaakt van filodeeg en gevuld met amandelen. Door toevoeging van oranjebloesemwater, krijgen de Briwat haar uitgesproken smaak.

Wil je ook genieten van al die Marokkaanse lekkernijen? Je vindt een Marokkaanse bakker in Antwerpen; bakkerij Zahnoun, maar er is ook een Marokkaanse bakker in Gent, Ziza Délice, waar je complete geschenkmanden kunt samenstellen. In Brussel moet je zeker een bezoekje brengen aan Marokkaanse bakker Marakesh. Of zoek een Marokkaanse bakker in je buurt, via de listings op deze website.

Brood