Wat kun je allemaal met vijgenbrood?

28 september 2022 · door Jeroen

Vijgenbrood kennen we in Vlaanderen hoofdzakelijk van de traiteur of bij het kaasplankje. Als dagelijkse kost maakt het geen onderdeel uit van ons eetpatroon. Dat is eigenlijk best jammer, want vijgen zijn hartstikke gezond. Zelf vijgenbrood maken is makkelijk en ook nog eens lekker als tussendoortje. In dit artikel lees je meer over vijgenbrood.

Is vijgenbrood gezond?

Vijgen bieden veel gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan kalium en hierdoor goed voor het op peil houden van onze bloeddruk. Bovendien stimuleert kalium, in combinatie met calcium onze botaanmaak. Ook helpen de vezelrijke vijgen ons met een gezonde stoelgang. Daarnaast zijn vijgen vetvrij en zit je met het eten van 4 verse vijgen per dag, al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De gedroogde variant bevat overigens veel antioxidanten en die zijn weer goed tegen hart- en vaatziekten.

Zelf vijgenbrood maken

Een vijgenbrood maken met verse vijgen kan op verschillende manieren. Het leuke is dat je vijgenbrood als ontbijt kunt eten, maar ook als lunchgerecht of zelfs als lekkernij bij de koffie. Natuurlijk kun je een appelstroop of ahornsiroop gebruiken om je brood mee te bestrijken, maar crème fraîche of kaas combineert bijvoorbeeld ook heel goed. We geven je hieronder een recept voor een brood met verse vijgen:

Ingrediënten:

10 verse vijgen
2 eieren
130 gram havervlokken
30 gram amandelen
70 gram speltbloem
2 theelepels roomboter
2 eetlepels melk
1 vanillestokje
12 gram bakpoeder
klein beetje zout

Zo maak je het:

  1. Maal de havervlokken en de amandelen in de blender tot meel. Voeg hierna het speltmeel toe. Heb je geen havervlokken of amandelen? Dan kun je ook alleen kant-en-klaar speltmeel gebruiken.
  2. Klop de eieren luchtig los en voeg hier het binnenste van het doormidden gesneden vanillestokje aan toe. Een paar druppels vanille-essence kan ook.
  3. Snij de vijgen in blokjes en meng 3/4 van de vijgen door het eimengsel, samen met het meel, de boter, melk, het kleine beetje zout en het bakpoeder.
  4. Stop het deeg in een broodbakvorm en beleg de bovenkant met de rest van de vijgen.
  5. Nu kun je het brood in 50 minuten afbakken op 160 graden. Laat het wel eventjes afkoelen voordat je het vijgenbrood in plakjes snijdt, dan krijg je mooie rechte plakken.

Je kunt met dit recept heel goed variëren. Zo kun je voor een vijgenbrood met amandelen, amandelen zonder schilletje door het deeg mengen. Walnoten en hazelnoten combineren ook goed in een noten vijgenbrood. Of voeg eens stukjes pure chocolade toe en speculaaskruiden of een beetje kaneel. Als extraatje, zijn dadels en gedroogde abrikozen een heerlijke toevoeging. Voor je het weet, maak je zelf een dadel vijgenbrood.

Vraag het de bakker

Ben je geen keukenprinses of heb je geen geduld om zelf je vijgenbrood te maken? Dan kun je altijd bij je bakker vragen of er ook vijgenbrood gemaakt kan worden. De meeste bakkers hebben vijgenbrood al in hun assortiment, maar mocht je het niet zien, dan kan jouw bakker het misschien wel voor je maken. Je vindt een bakker in je buurt via de listings op deze website. Geniet van je vijgenbrood! 

Brood