Verloren brood maken? Zo makkelijk gaat dat

08 november 2022 · door Tara

Heb je nog oud brood liggen? Gooi het dan niet weg. Oud brood kun je gebruiken voor een tosti of je stopt het even in de broodrooster. Maar het lekkerst is natuurlijk verloren brood maken. Verloren brood, gewonnen brood of wentelteefjes; een ideaal tussendoortje en ook lekker als ontbijt of dessert. In dit artikel geven we je verschillende recepten. Eet smakelijk!

Wat is verloren brood?

Verloren brood is al zo oud als de weg naar Rome. De Romeinen ontdekten dat oud brood, gedoopt in melk, nog best lekker was om te eten. Gebakken en besprenkeld met een beetje honing ontstond zo het verloren brood. De naam verwijst naar het weggooien van oud brood, het verliezen. Over de naam wentelteefje, is minder bekend. Verloren broodjes worden gewenteld in de pan; dat is duidelijk. Teefje verwijst vermoedelijk naar de oude benaming voor een gebakje. Maar niemand weet het helemaal zeker. Wat de herkomst van de naam “wentelteefje” ook mag zijn, vandaag genieten we over de hele wereld nog steeds van dit eeuwenoude gerecht.

Verloren brood zelf maken

Er zijn heel veel verschillende variaties op het klassieke recept voor verloren brood. Naast het brood gedoopt in melk met geklopte eieren en bestrooid met suiker en kaneel, kun je verloren brood bijvoorbeeld ook zonder melk maken. Handig wanneer je geen melk in huis hebt. We geven je hieronder enkele alternatieve recepten:

  • Verloren brood gezond recept: Door gebruik te maken van oud volkorenbrood, worden je wentelteefjes al een stuk gezonder. Zo krijg je toch je benodigde vezels binnen. Kies voor 300 milliliter halfvolle of magere melk en voeg hier 2 eieren aan toe. Dit meng je door elkaar met een snufje kaneel. Voor het bakken van het brood in de pan gebruik je geen boter maar plantaardige olie. Zijn je broodjes klaar? Bak dan een in stukjes gesneden appel als beleg voor je gezonde verloren brood en voor een finishing touch besprenkel je de broodjes met wat honing.
  • Verloren brood zonder melk: Meng 2 deciliter water met 2 eieren tot een smeuïg beslag. Doop je oude boterhammen in het beslag en bak ze in de pan in een klontje roomboter goudbruin. Je kunt het water ook helemaal weglaten en (net als Jamie Oliver) een scheutje vanille-extract toevoegen aan je geklutste ei. Heb je nog een overrijpe banaan liggen? Prak die dan fijn en meng dit met 2 geklopte eitjes. Lekker met een bolletje ijs! Zo heb je helemaal geen melk of water nodig, maar bak je wel de lekkerste wentelteefjes.
  • Verloren brood met kaas: Voor een hartige variant, beleg je tijdens het bakken één zijde van het verloren brood met een plakje kaas. Doe de deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is. Lekker met pesto of plakjes tomaat. Voor wat extra pit, kun je ook geraspte Parmezaanse kaas door je beslag mengen. Hou een klein beetje kaas over zodat je de broodjes na het bakken extra kunt bestrooien.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, zoet, hartig of gezond; verloren brood past bij elk moment van de dag. Ben je benieuwd naar nog meer tips en ideeën voor oud brood? Vraag het eens aan je bakker! Je vindt een bakker in de buurt via de listings op deze website.

Brood