Probeer eens een recept met Turks brood

19 december 2022 · door Tara

Heb je wel eens een recept met Turks brood geprobeerd? Je herkent het brood aan haar ronde vorm. Turks brood is lekker luchtig van binnen en kan eigenlijk overal bij. Lekker bij de soep of, in punten gesneden, belegd als luxe broodjes. Omdat het zo dik is, kun je een Turks brood ook vullen. In dit artikel vind je verschillende ideeën voor gerechten met Turks brood. 

Kies je recept met Turks brood

Of je nu een feestelijke lunch verzorgt, of gewoon eens iets anders op tafel wil zetten. Turks brood leent zich overal voor. Turks brood met gehakt is wel de meest bekende variant, maar daar kun je natuurlijk naar hartenlust mee variëren. Om het extra feestelijk te maken kun je lekkere dips toevoegen als tzatziki of ketjap met een theelepel sambal. Ook paprikapoeder, komijnpoeder of cajunkruiden, geven je gevulde brood net een beetje extra pit. Kijk maar hoe makkelijk dit recept is:

  • Turks brood met gehakt: Dit brood is het lekkerst wanneer je het aanbiedt als gevuld brood. Om een Turks brood te vullen, snijd je een grote cirkel uit de bovenzijde (een soort deksel) en hol je het brood van binnen uit. Laat wel een laagje van ongeveer 1 cm aan de binnenzijde zitten tegen de korst aan, anders wordt het te dun. Dit heb je nodig voor een standaard vulling:
    • 4 ons gehakt
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 ui
    • 1 aubergine
    • 1 blik tomatenpuree of gepelde tomaten
    • 1 zakje geraspte kaas

Bereiding: 

  1. Snij de aubergine in blokjes en laat het vocht er uitlekken. Fruit de blokjes langzaam goudbruin in olijfolie. Is de aubergine klaar? Dan fruit je de gesnipperde ui en fijngesneden knoflook goudbruin.
  2. Rul het gehakt in een andere pan totdat het gaar is.
  3. Mix de tomatenpuree, of het vocht van de gepelde tomaten, met je groentemix en gehakt door elkaar. Is het nog erg vochtig? Laat het dan een beetje indikken zodat het brood niet te nat wordt bij het vullen.
  4. Vul de bodem van je uitgeholde brood met een laag geraspte kaas en giet het gehaktmengsel er overheen. De overige kaas strooi je over de vulling.
  5. Nu kan je “brood deksel” erop en bak je het brood ongeveer 15 minuten in de oven op 200 °C.

Als variatie kun je het gehakt bijvoorbeeld eens vervangen door kipblokjes of in blokjes gesneden salami. Voor de geraspte kaas kun je ook feta kaasblokjes of roomkaas gebruiken en met de groenten kun je alle kanten op. Wat dacht je van gekookte spinazie, gegrilde paprika uit een potje of courgette? Het is allemaal even smakelijk en makkelijk te bereiden. Gewoon een kwestie van uitproberen.

Vraag het je Turkse bakker!

Voor de lekkerste recepten met Turks brood, vraag je het natuurlijk gewoon aan je Turkse bakker. Zeker weten dat zij nog een traditioneel familierecept of recept uit de streek voor je hebben. Hartstikke leuk om eens een keertje een authentiek Turks recept uit te proberen. Je vindt een Turkse bakker in je buurt via de listings op deze website. Eet smakelijk! 

Brood