Is het zoutgehalte in brood gezond?

15 augustus 2022 · door Tara

We zien het regelmatig terugkomen in verschillende mediakanalen; wees matig met zout. Het verminderen van onze zoutinname is zelfs een van de doelstellingen van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan. Maar aan de andere kant wordt geadviseerd vijf tot twaalf sneetjes brood per dag te eten, terwijl brood juist zout bevat. Hoe zit dat dan met het zoutgehalte in brood?

Belgen eten teveel zout

Keukenzout bestaat uit natrium en chloride. Natrium hebben we nodig voor het regelen van onze vochtbalans en bloeddruk. Daarnaast draagt natrium bij aan een goede werking van zenuw- en spiercellen. Het meeste zout krijgen we binnen via kant-en-klare producten. Zo voegt de bakker bijvoorbeeld zout toe aan brood. Teveel zout is gevaarlijk en kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico’s waaronder een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De gemiddelde Belg krijgt 9,5 gram zout per dag binnen, terwijl wordt aanbevolen zout te beperken tot maximaal 5 gram per dag.

Het zoutgehalte in brood

Zout in brood is belangrijk voor de ontwikkeling van het deeg, de houdbaarheid en de smaak. Brood zonder zout heeft een heel andere smaak en bederft een stuk sneller. Wat weten we allemaal  over zout in brood?

  • Wetgeving: In het Koninklijk Besluit van 1985 is via de wet bepaald dat zout in brood, maximaal 2% van de droge stof mag uitmaken. Bij “droge stof” moet je denken aan de bloem waarvan brood wordt gemaakt. Maar brood bevat ook vocht en dus is het uiteindelijke percentage zout geen 2%, maar lager. Gemiddeld zit er ongeveer 1 tot 1,5 gram zout in drie sneetjes brood. Wanneer je twaalf sneetjes brood per dag eet, zit je dus praktisch aan je maximale dagelijkse hoeveelheid zout.
  • Zoutarm brood: Een andere benaming voor zoutarm brood is natriumarm brood. Dit type brood mag alleen zo genoemd worden wanneer er maximaal 0,3 gram zout per 100 gram in zit. Eet je alleen zoutarm of natriumarm brood? Dan kom je aan de helft van je zoutinname per dag, wanneer je dagelijks twaalf sneetjes brood eet.

In welk brood zit dan het minste zout? Dat is zoutloos brood. Bij vrijwel elke bakker kun je vragen naar natriumarm en zoutloos brood. Is het niet dezelfde dag verkrijgbaar? Bestel het dan gewoon eventjes, dan kan je bakker rekening houden met jouw voorkeur.

Is brood dan ongezond?

Je zou haast denken dat je brood uit je dieet moet schrappen. Maar brood past juist perfect binnen een gezond eetpatroon. Het biedt ons jodium, koolhydraten, ijzer, eiwitten en verschillende vitaminen B. Door het eten van volkorenbrood, verklein je zelfs de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker, beroertes en diabetes type-2. Het meest gezonde brood wat je kunt kiezen is natriumarm volkorenbrood. Zo geniet je van alle voordelen van brood, maar kun je nog voldoende andere producten eten waar zout in zit.

Wil je meer weten over zoutarm, natriumarm en zoutloos brood? Informeer eens bij je bakker welke soorten allemaal bij hem verkrijgbaar zijn. Je vindt een bakker in je buurt via de listings op deze website.

Brood