Hoe maak je zelf het lekkerste bladerdeeg?

03 april 2024 · door Tara

Met bladerdeeg kun je de lekkerste baksels maken. Van een heerlijke hartige quiche tot bladerdeeghapjes en zoete appelflappen. Bak je graag alles zelf? Dan is het hartstikke leuk om ook het bladerdeeg zelf te maken en niet naar een kant-en-klaar pakje te grijpen. Hoe maak je bladerdeeg? In deze blog geven we je een makkelijk recept, zodat jij voortaan ook je eigen bladerdeeg kunt maken.

Wat is bladerdeeg?

Bladerdeeg is een deeg gemaakt van water, bloem en zout. Tussen dit deeg wordt, voordat het de oven ingaat, boter gevouwen. De boter kan ook direct in het beslag gemengd worden. Het deeg wordt vervolgens “getoerd”. Dit betekent dat het steeds opnieuw wordt uitgerold en wordt opgevouwen. Hierdoor worden de vetstoffen perfect over het deeg verdeeld. Tijdens het bakken ontstaan dan allemaal verschillende laagjes, waardoor het ook wel millefeuille wordt genoemd.

Hoe maak je bladerdeeg?

Het recept voor bladerdeeg is eigenlijk heel eenvoudig en bevat weinig ingrediënten. Het is vervolgens aan jou op welke manier je de boter verwerkt en gaat toeren. We leggen je twee verschillende manieren uit:

  • Ingrediënten:
    • 500 gram bloem, 275 milliliter ijskoud water, 450 gram koude roomboter en een flinke snuf zout.
  • Bereiden:
    • Manier 1: Snij de boter in kleine blokjes en meng de bloem met het ijswater en het zout. Voeg vervolgens de boterblokjes toe en kneed het deeg, maar zorg wel dat de boter nog zichtbaar is.
    • Manier 2: Meng de bloem, met het ijswater en het zout en voeg 150 gram boter toe.
    • Koelen: Ongeacht de manier die je kiest, wikkel je het deeg in folie of huishoudplastic en legt het een half uur in de koelkast.
    • Stap 2 manier 1: Rol het deeg uit tot een rechthoek op een werkblad met lekker veel bloem. Vouw de rechthoek in drieën, draai een kwartslag en rol het deeg opnieuw uit tot een rechthoek. Vouw het nu nog eens drie keer dubbel. Nu heb je het deeg getoerd.
    • Stap 2 manier 2: Rol het deeg op een bebloemd werkblad plat met aan elke kant een punt, zodat je totaal 4 punten hebt. Leg in het midden de 350 gram boter en vouw de punten om de boter heen. Rol nu het deeg tot een rechthoek en vouw de rechthoek in drieën. Draai het gevouwen deeg een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek. Hierna vouw je het opnieuw in drieën. Dit is de eerste toer.
    • Koelen: Nadat de eerste toer compleet is, wordt het deeg opnieuw in folie gewikkeld in een half uur gekoeld in de koelkast.
    • Herhalen: Nu is het een kwestie van nog een aantal keren toeren en koelen. De bedoeling is het deeg in totaal drie keer volledig te toeren en dus tussendoor ook drie keer te koelen.

Als je deeg klaar is en je het nog niet meteen gebruikt, kun je het 3 dagen in de koelkast bewaren. Een maand in de vriezer kan ook geen kwaad. Hoe lang moet het bladerdeeg in de oven wanneer je ermee aan de slag gaat? Dat hangt helemaal af van de vulling en dikte. Gemiddeld volstaat 20 tot 30 minuten.

Wil je meer tips over het perfecte bladerdeeg of leuke bladerdeeg recepten? Loop dan eens langs de dichtstbijzijnde bakker in de buurt en vraag gerust om ideeën. Je vindt een bakker in je buurt, door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website. 

tips