Hoe kun je zelf Italiaans brood maken?

17 juli 2023 · door Tara

In Italië krijg je voor de maaltijd altijd van dat lekkere knapperige brood en een klein schaaltje extra vierge olijfolie en zeezout in te dippen. Heerlijk als borrelsnack, of gewoon bij het avondeten. Italiaans brood kenmerkt zich door de stevige korst en zachte vulling. Wil je weten hoe je zelf lekker Italiaans brood kunt maken? Lees dan snel verder.

Bekende Italiaanse broodsoorten

Er zijn een aantal Italiaanse broodsoorten die we allemaal herkennen. Zo staat de focaccia met stip op nummer één.  Een zacht, plat Italiaans brood afkomstig uit Ligurië. De klassieke focaccia wordt gemaakt met water, bloem, zout en olijfolie, maar er zijn talloze varianten.  Een ander wereldberoemd Italiaans brood is de ciabatta. Dit brood onderscheidt zich van de focaccia omdat het een dikke korst heeft en er is gist toegevoegd aan het deeg. Hierdoor is het een stuk minder compact en juist luchtig. Ook met de ciabatta kun je eindeloos variëren.

Zelf Italiaans brood maken

Italiaans brood bakken is eigenlijk heel makkelijk. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt natuurlijk, maar dit hangt ook een beetje af van je kookkunsten. We zetten een tweetal recepten voor je op een rij om uit te proberen:

Klassiek recept Italiaans brood:

  • Focaccia ingrediënten: 375 gram bloem, 7 gram gedroogde gist, 250 milliliter lauw water, 50 milliliter olijfolie, 1 theelepel zeezout, 20 gram gedroogde oregano.

    Bereiding: Meng de bloem met de gist in een grote kom en voeg langzaam het water toe met de olijfolie toe. Nadat je dit goed gemengd hebt, volgt het zout. Na tien minuutjes kneden heb je een compact deeg, wat je besmeert met olijfolie. Laat dit 1,5 uur rijzen in een met plasticfolie afgedekte schaal die je hebt ingevet met olijfolie. Hierna kneed je het deeg opnieuw en rol het uit op een geoliede bakplaat, totdat je een deegmassa hebt van twee centimeter dik. Laat dit opnieuw een uur rijzen. Maak kuiltjes in de bovenkant en besprenkel de focaccia royaal met olijfolie en de oregano. Bak de focaccia af in een oven op 220 graden gedurende 20 minuten. Je brood is klaar wanneer de bovenkant goudbruin is.

Recept Italiaans gevuld brood:

  • Ingrediënten: 500 gram bloem, 7 gram gedroogde gist, 300 milliliter lauw water, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zout, 1 bol mozzarella, 1 potje pesto, 1 potje zongedroogde tomaten op olie.

    Bereiding: Meng de bloem met het gist, het water, de olijfolie en het zeezout tot een flinke deegbal. Laat het afgedekt met plasticfolie een uur rijzen. Rol het deeg uit tot het formaat van je bakplaat en plaats het op de bakplaat. Bestrijk het deeg met pesto, verdeel de mozzarella en zongedroogde tomaten erover en rol het deeg tot een dikke rol. Laat het deeg opnieuw drie kwartier rijzen en bak het in de oven in een half uur gaar op 180 graden.

Met beide recepten kun je naar hartenlust variëren. Wil je bijvoorbeeld een Italiaans brood met zongedroogde tomaten? Voeg dan zongedroogde tomaten toe aan je focaccia deeg. Ook olijven kun je prima door je deeg mengen voordat je het bakt. Het gevulde brood kun je vullen met Parmezaanse kaas, tomatensaus, bresaola, prosciutto, of wat jij maar lekker vindt. 

Ben je niet zo van het zelf bakken? Kies dan voor lekker vers Italiaans brood van de bakker. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker via de listings op deze website.

Brood